DK
DE
CN
GB

Guide: Derfor er korrekt køling vigtig

Det rigtige køleniveau er vigtigt. Korrekt køling kan betyde betyde forskellen mellem at holde tingene kørende problemfrit og at opleve et nedbrud som følge af overophedning.

Når en elektrisk motor er i drift, genererer rotoren og statortabet varme, som skal styres ved hjælp af en passende kølemetode.

Effektiv køling – eller manglen på samme – har en betydelig indvirkning på motorens levetid. Det gælder specielt for lejerne og isoleringssystemet, som er de komponenter, der er mest sårbare over for overophedning. Langvarig overophedning kan desuden forårsage metaltræthed.

Nedenstående tommelfingerregel illustrerer forholdet mellem varme og levetid:

  • Levetiden for motorens isoleringssystem deles med to for hver 10 °C over den nominelle temperatur og ganges med to for hver 10 °C under den nominelle temperatur.
  • Levetiden for motorens lejefedt divideres med to for hver 15 °C over den nominelle temperatur og ganges med to for hver 15 °C under den nominelle temperatur.

Ud over at sikre motorens levetid er det vigtigt at opretholde optimale temperaturniveauer for at undgå generel effektivitetsreduktion.

Korrekt varmestyring giver altså en mere pålidelig og robust motor med længere levetid. Og med et effektivt kølesystem er det ofte muligt at bruge en mindre motor, hvilket også medfører betydelige reduktioner i størrelse, vægt og omkostninger.

Der findes mange kølemuligheder til elektriske motorer. Det optimale valg afhænger af din applikation, driftsmiljøet, hvor motoren er monteret og flere andre faktorer.

Download vores guide

I denne guide giver vi dig alt, du skal vide for at kunne træffe et informeret valg. Indtast dit navn og email og få adgang til guiden. Den er på engelsk.