DK
DE
CN
GB

Nye lovkrav til elmotorer i 2015

Den 1. januar 2015 indfører EU nye energikrav til elmotorer i størrelsen 0,75kW - 375kW. Kravene er anden fase af i alt tre, der skal udfase de mindst energieffektive motorer fra markedet. Hoyer står naturligvis klar med nye motorer, der imødekommer kravene.

For at begrænse Europas energiforbrug og klimapåvirkning introducerede EU i 2009 en række energikrav under navnet ecodesign. Kravene består af tre faser, og i begyndelsen af 2015 indføres anden fase, så de mindst energieffektive motorer bliver fjernet fra markedet. De nye krav betyder, at elmotorer fra 0,75kW - 5,5kW som minimum skal opfylde IE2-standarden, og at motorer fra 7,5kW - 375kW skal nå den strengeste IE3-standard. De nye EU-direktiver påvirker derfor mange leverandører i Europa.

"Elmotorer er meget udbredte i industriens verden og bruges ofte til eksempelvis ventilationsanlæg, pumper, transportbånd og udsugninger. Maskinerne kører typisk med elmotorer i den størrelsesorden, som de nye krav vil omfatte. Det betyder, at en stor del af industrien skal tænke i energioptimering, når vi går ind i det nye år. Dog tillader ecodesign-regelsættet, at man stadig benytter IE2-motorer i spændet mellem 7,5kW - 375kW, hvis man benytter en frekvensomformer," fortæller Production and Application Specialist i Hoyer Motors Erik Munch Kristiansen.

Bedre energiudnyttelse på samme plads

Industrielle elmotorer leveres efter IEC-standarder. Det betyder, at motorerne designes ud fra bestemte monteringsmål. Fremtidige motorer skal altså være mere energieffektive, men stadig passe til de eksisterende mål.

Derfor skal komponenterne være både bedre og mindre, og det gør motoren dyrere at producere. Til gengæld kan slutbrugeren se frem til en væsentlig energioptimering, som i industrielt regi ofte vil være tjent ind på få år. En motor, der kører i døgndrift, kan nemlig hurtigt generere store energibesparelser.

Industriens største energiforbruger

Der er mange flere elmotorer i de danske industrivirksomheder, end man umiddelbart skulle tro. Omkring 70 procent af industriens samlede energiforbrug går direkte eller indirekte til elmotorer. Derfor er de nye krav væsentlige for at nedsætte både Danmarks og EU’s samlede energiforbrug.

"Ved at stramme kravene til elmotorerne kan alle EU-borgere se frem til væsentlige lavere CO2-udledninger, og det bakker Hoyer naturligvis op om," siger Erik Munch Kristiansen.

Vær opmærksom på, at der i 2021 kom opdaterede energikrav til elmotorer.

Læs mere her ....