DK
DE
CN
GB

Det er hårdt slid at forvandle ler til byggematerialer

Det kræver høj varme og solide maskindele at forvandle vådt og klæbrigt rå-ler til lette og luftige Leca® letklinker. Derfor stiller Leca Danmark store krav til kvalitet og levetid på de maskindele, der fodrer de 1200 grader varme rotationsovne.

09/01/2017

Hver eneste dag fragter transportbånd omkring 1.000 ton rå-ler fra Leca Danmarks lergrav direkte til fabrikken i Hinge. Her venter der det fugtige råmateriale en barsk behandling, der i sidste ende skal forvandle leret til de velkendte brune Leca® kugler og andre Leca® produkter.

– Et transportbånd fører det rå ler ind i de store roterovne. Undervejs bliver det æltet i flere omgange, så klumperne ender med at have en størrelse mellem en hånd og en større kampesten.  Det er ekstremt tung industri, der blandt andet involverer mange elektromotorer, gear og koblinger, fortæller vedligeholdelseschef Tonny Hedevang.

Ovne slukkes kun to gange årligt

Temperaturen i roterovnene når op på omkring 1200 grader celsius. Varmen frigiver tusindvis af små gasbobler, der fanges i leret og giver materialet den karakteristiske lethed, når leret formes til kugler af ovnens cirkulære bevægelser. Det er meget omkostningstungt at starte og stoppe ovnene, så Leca Danmark har et stort fokus på at forhindre nedbrud i produktionen.

– Vi slukker kun ovnene op til jul og i sommerferien for at udføre regelmæssigt vedligehold. Resten af året handler alt om at holde dem konstant fodret. Det er en hård belastning for gear og motorer, så vi har brug for holdbart udstyr. Det duer ikke med produkter og udstyr af dårlig kvalitet og med kort levetid, siger Tonny Hedevang.

Tæt kontakt til Hoyer

På grund af det store fokus på driftssikkerhed og hurtig service opretholder Leca Danmark en tæt kontakt til deres leverandører, heriblandt Hoyer, der leverer både elektromotorer, gear og øvrige transmissionsdele.

– Vi kan ikke være eksperter i det hele, så det er meget betryggende at vide, at Hoyer kender fabrikken og vores udstyr og kan reagere hurtigt, hvis der opstår problemer. For nogle måneder siden havde vi for eksempel udfordringer med nogle koblinger. Her kom vores faste kontakt fra Hoyer forbi, undersøgte delene og fandt hurtigt en løsning, siger Tonny Hedevang.

Fakta om Leca Danmark

  • Leca Danmark er en del af den international koncern Saint-Gobain
  • Hinge-værket, står for al produktion af Leca® letklinker i Danmark.
  • De første Leca® produkter blev udviklet i Danmark i 1939.
  • Leca® letklinker anvendes blandt andet som isolerende byggemateriale og som letfyld til anlægsopgaver i form af bygninger, veje, broramper, cykelstier og havnebyggerier.