DK
DE
CN
GB

Guide til nordamerikanske certificeringer

Hvis dine produkter skal sælges i USA eller Canada er det afgørende at have styr på certificeringer som UL, UR, CSA og NEMA Premium. Få overblik over, hvad de nordamerikanske certificeringer dækker over, når det kommer til elektromotorer, og hvordan de modsvarer europæiske standarder som ECO Design.

 

Uanset hvor i verden du ønsker at afsætte elektriske produkter, så er det nødvendigt at overholde de lokale regulativer og standarder for såvel sikkerhed som virkningsgrad. Det dokumenters typisk ved at en anerkendt certificeringsvirksomhed udfører omfattende test under en række forskellige forhold, og efterfølgende angiver resultatet i form af certifikater og markeringer på selve produktet.

“Det globale marked er opdelt i en række forskellige standarder, der hver især henviser til de regulativer, der er gældende i det pågældende område. Standarderne fastsætter de krav, som produktet skal opfylde, for at det må benyttes. Eksempelvis må en motor med IE1 virkningsgrad ikke sælges i EU, fordi den er for ineffektiv. Og tilsvarende krav til energieffektiviteten gælder de nordamerikanske markeder i USA og Canada”, siger Bjarne Nør, teknisk chef i Hoyer Motors.

 

To certificeringer på èn motor

Som udgangspunkt opfylder Hoyer elektromotorer EU’s ECO design-direktiv 640/2009, hvilket vil sige, at deres energieffektivitet lever op til kravene i den europæiske standard EN 60034-30-1. Hermed kan motorerne uden problemer anvendes i produkter målrettet 50 Hz-markedet i Europa og Asien. Godkendelsen fremgår af de markeringer, der er stemplet på motorskiltet på hver enkelt motor.

For at imødekomme kunder, der ønsker at sælge til det nordamerikanske marked, har Hoyer imidlertid forsynet en række motorer med yderligere et motorskilt. Det angiver, hvordan motoren opfylder kravene for 60 Hz-markedet. Her er tale om det amerikanske energidirektiv DOE10CFR431 og den tilhørende standard NEMA MG1 2011 samt CSA C390, der udgør både standard og energidirektiv for Canada.

 

UL siger god for sikkerheden

For at sikre, at elektromotorerne lever op til de amerikanske og canadiske standarder, anvender Hoyer den kendte certificeringsvirksomhed Underwriters Laboratories (UL), der også har udviklet en række standarder.

“UL behandler certificeringerne på vegne af Hoyer i forhold til de relevante myndigheder, som for eksempel US Department of Energy. Samtidig har UL foretaget en sikkerhedsgodkendelse af isolationssystemet, hvorfor begge motorskilte er forsynet med markeringen cURus. Betegnelsen angiver, at der er tale om en såkaldt recognition af et delkomponent, der gælder for både USA, Canada og EU”, forklarer Bjarne Nør.

 

Fakta: Kend dine certificeringer

Her er en kort guide til nogle af de mest anvendte certificeringer for elektromotorer til det nordamerikanske marked.

  • UL – angiver at et slutprodukt er testet af Underwriters Laboratories og dermed opfylder kravene i de relevante standarder (UL Listed).
  • UR – angiver at et delkomponent (eksempelvis isolationssystemet eller ledninger) er testet af Underwriters Laboratories og dermed opfylder kravene i de relevante standarder (UL Recognized).
  • CSA – angiver at et produkt er testet af Canadian Standards Association.
  • NEMA Premium – angiver, at en motor opfylder standarderne for energieffektivitet angivet af den amerikanske National Electrical Manufacturers Associaton. Den svarer til den europæiske IE3 standard.

Markeringen ledsages normalt af ”c” og ”us”, der angiver, at certificeringen gælder i henholdsvis Canada og USA. En motor markeret cURus kan eksempelvis anvendes i begge lande.