Guide til medium og high voltage motorer

Når din applikation kræver store effekter, kan det være en fordel at gå op i spænding for at holde strømmen nede. Hoyers tekniske chef giver en hurtig indføring i medium og high voltage motorer, og hvornår de er det rigtige valg til opgaven.

Selv om en low voltage motor har en bred vifte af anvendelsesmuligheder i industrien, så skal der i nogle tilfælde en højere spænding til for at klare opgaven. Derfor udvider Hoyer fra 2018 sit produktprogram med en række medium voltage motorer med spændingsvarianter fra 3 kV til 11 kV, der er velegnede til store belastninger.

Hoyers tekniske chef, Bjarne Nør, giver her en introduktion til medium- og high voltage motorer.

Styr på grænserne

Der kan være forskellige opfattelser af, hvornår der er tale om en low, medium eller high voltage motor.

”Nogen opfatter alt over 1000 V som high voltage. Men i forhold til IEC 60038 standarden er det klart defineret.  Low voltage er op til 1000 V, medium voltage er fra 1000 V til 35 kV, og high voltage er over 35 kV. Motorerne i vores nye produktprogram ligger derfor alle i medium voltage-kategorien” siger Bjarne Nør.

Højere spænding giver mulighed for besparelser

Medium og high voltage er især relevant til tunge applikationer, der kræver en motor med en effekt fra 400 kW og opefter. Her gør den højere spænding det muligt at benytte slankere kabler og dermed spare kobber i forsyningskablerne.

”Ved at gå op i spænding er det muligt at sænke strømmen. Det betyder, at der kan bruges tyndere forsyningskabler.  En højere spænding er også et oplagt valg, hvis det er nødvendigt at trække kabler over lange afstande, for eksempel i tunneler”.

Disse brancher bør interessere sig for medium og high voltage

Medium og high voltage motorer er særligt velegnede til professionelle brugere, der arbejder med store belastninger.

”Produktet henvender sig blandt andet til HVAC industrien såsom producenter af industrielle ventilatorer og skruekompressorer samt pumpebranchen”.

Isolationsystemet adskiller sig fra low voltage

Rent mekanisk adskiller medium voltage motorer sig ikke væsentligt fra en standard, asynkron low voltage motor. Der er stadig tale om en kappekølet motor med almindelige gensmøringslejer. Der er dog nogle væsentlige forskelle, forklarer Bjarne Nør:

”Statoren på en medium voltage motor har et forbedret isolationssystem for at rate den til medium voltage. Det omfatter blandt andet, at systemet er vakuum-imprægneret, så alle hulrum fyldes med lak, samt at der anvendes corona-beskyttende materiale for at modvirke elektrisk udslidning af isolationsmaterialet. Derudover er der større respektafstande fra leder til jord, både krybe- og luftafstand.”

I modsætning til en low voltage motor har en medium voltage motor heller ikke et klembræt, men tilsluttes derimod via højspændingsisolatorer.

Testet for både elektrisk og termisk levetid

Jo højere spænding, desto mere udfordret er motorens levetid. Derfor stilles der grundige krav til dokumentation og tests, når det kommer til kvalitetssikring af motorerne.

”Hvor en low voltage motor kun bliver testet for termisk levetid, bliver vores medium voltage motorer testet for både elektrisk og termisk levetid. På alle motorer har vi dokumentation for minimumslevetid på 20.000 timer. Derudover har vi naturligvis også performance-kurver og lignende, samt mulighed for klassificering på projektbasis til marine segmentet”.

Hvis der ønskes frekvensomformerdrift er det muligt at montere motorerne med strømisolerede lejer, ligesom det også kendes fra low voltage, så levetiden øges yderligere grundet reduceret lejestrøm.

Kræver autoriseret installation og grundig rådgivning

Hvor de fleste elektrikere kan tilslutte en low voltage motor, så er det mere kompliceret at anvende motorer med højere spænding. Derfor kræver brugen af medium voltage motorer grundig rådgivning og tæt dialog.

”Man skal have særlig autorisation for at installere en medium voltage motor og etablere den elektriske tilslutning.  Her er vores sælgere samt tekniske afdeling klar til at yde support i eksempelvis valg af motortype og etablering af det elektriske interface, herunder klemmer og kabler” afslutter Bjarne Nør.

Fakta om Hoyers medium voltage motorer

Hoyer tilbyder fra primo 2018 et standardprogram med medium voltage motorer i følgende spændingsvarianter:

  • 3 kV / 3,3 kV
  • 6 kV / 6,6 kV
  • 10 kV / 11 kV

Derudover er der et engineered program med mulighed for kundespecifikke løsninger.