DK
DE
CN
GB

Guide: Kom godt i gang med VFD

Øget energieffektivitet og mere præcis styring af hastighed og moment gør det attraktivt at drive applikationer med en kombineret elektromotor og VFD-løsning.

En elektromotor i kombination med en VFD (Variable Frequency Drive) bliver mere og mere udbredt inden for en række forskellige industrier og markedssegmenter. Ud over at være en vigtig del af procesreguleringer og mekanisk hastighedskontrol, er muligheden for at spare energi, den primære motivation for brugen af VFD. Ved VFD drift kan energiforbruget reduceres med på op til 50 procent for visse typer applikationer, især centrifugalapplikationer som pumper og ventilatorer.

”Det er for eksempel mere energieffektivt at justere gennemstrømningen af væske med en centrifugalpumpe via VFD frem for at bruge ventiler. Ligeledes kan luftstrømmen i et industrielt køletårn styres præcist ved at bruge VFD til de elektromotorer, der driver ventilatorerne,” fortæller Claus Balle Thomsen, Product Manager hos Hoyer.

En VFD omdanner vekselstrøm til jævnstrøm og derefter tilbage til vekselstrøm. Dermed kan VFD anvendes til at regulere hastigheden på en applikation drevet af en elektromotor ved at tilføre en fleksibel frekvens og spænding, der får motoren til at køre med det ønskede moment og omdrejningstal. Det vil ofte være mere effektivt end at lade motoren køre for fuld kraft og bruge hydraulisk eller mekanisk regulering til at kontrollere hastighed og moment.

Sådan kommer du godt i gang

For at komme godt i gang med VFD er der en række hensyn man skal overveje og nogle valg der skal tages. Det drejer sig blandt andet om valget af motor.

Valget af den rette motor er et af de vigtigste punkter, hvis du ønsker at bruge VFD til din applikation. Motoren skal være forberedt til VFD-brug, hvilket blandt andet kan kræve en særlig viklingsisolation og ved større motorer strømisoleret leje. Derudover skal motorens størrelse og type naturligvis passe til din applikation.

Download VFD-guide

I denne guide til VFD har vi samlet de vigtigste informationer ved installation og brug af VFD. Du kan også læse om de applikations-specifikke fordele ved at bruge VFD. Indtast dit navn og email, og få adgang til guiden. Den er på engelsk.