DK
DE
CN
GB

En slidstærk bremsemotor er afgørende for maskiner på dækket

At springe over hvor gærdet er lavest, kan være en dyr fejltagelse, når det kommer til elektriske motorer på dæk. Det barske havmiljø og uregelmæssige brugsmønstre kræver en motor, der er specialbygget til opgaven. Ellers risikerer man, at kritiske applikationer fejler, når der er brug for dem.

02/11/2022

Som enhver sømand ved, er der en verden til forskel mellem at arbejde over og under dækket. På dækket skal der tages forholdsregler for at modstå den hårde eksponering for sol, vind og saltvand, da det ellers kan have voldsomme konsekvenser. Det gælder for både mennesker og maskiner.

Mens langt de fleste skibsapplikationer ligger under dæk og dermed er relativt godt beskyttet mod miljøet, er applikationer på dæk såsom lastkraner, spil og anker-/fortøjningsspil en helt anden sag. Brugen af en standard elektrisk motor til sådanne udsatte applikationer kan føre til kritiske fejl. Men en specialbygget bremsemotor kan klare opgaven.

- Applikationer på dæk er i konstant risiko for at blive oversvømmet af store saltvandsbølger. Når disse bølger rammer dækket med et enormt tryk, trænger havvandet ind overalt. Det vil forårsage omfattende og uoprettelig skade, medmindre motoren er specielt bygget til at modstå det. En motor, der kører i et sådant aggressivt miljø, skal beskyttes godt, siger Maarten de Beun, Sales Manager – Deck Machinery hos Hoyer.

Kritiske dækapplikationer

Den ekstra beskyttelse og kvalitet er vigtig, da applikationer på dæk såsom spil og kraner ofte er kritiske for skibets drift. I mange tilfælde skal udstyret være i god stand, for at skibets klassifikation er gyldig, hvilket betyder, at hvis motoren svigter, må skibet ikke forlade havnen, før motoren er blevet repareret eller udskiftet.

En anden faktor, der skal tages i betragtning, er de uregelmæssige brugsmønstre, som betyder, at nogle bremsemotorer slet ikke kører i ugevis, da spil og lossekraner kun bruges, når skibet er i havn eller losser last.

- På fiskefartøjer for eksempel er spil kun i drift et par minutter om måneden. Længere perioder med inaktivitet er ikke godt for en motor, så der er brug for en masse udstyr for at sikre, at den fungerer, når du tænder den. En fejl under losningen af en stor fangst kan være katastrofalt for en fiskeejer, siger Maarten de Beun.

Specialbyggede bremsemotorer

Bremsemotorer til dækmaskiner er næsten altid specialbygget til den specifikke brug og applikation med strenge protokoller for samlingen af dem. Eftersom vi bruger et modulopbygget koncept, kan vi realisere kundernes foretrukne løsning på vores eget værksted.

Et vigtigt aspekt ved fremstilling af en specialbygget bremsemotor er samlingen af alle de forskellige og specialdesignede komponenter. Derfor er det vigtigt at have dygtige medarbejdere, der er veluddannede og ved, hvad konsekvenserne af sjusket arbejde er. Selv de mindste dele, såsom limede tætninger og O-ringe, er vigtige for at få mere driftssikre motorer, siger Maarten de Beun.

Ideelt set indledes samarbejdet mellem kunden og motorleverandøren i designfasen, hvor ingeniørerne inddrages direkte i designet af den specifikke applikation. På den måde kan faktorer som pladskrav og miljøpåvirkning tages i betragtning. Hoyer har for nylig opdateret alle bremsemotortegninger, så de er tilgængelige i detaljerede 3D-versioner, så kunderne kan placere elementer som for eksempel kabler og stik mere præcist.

Sensorer og VFD giver mere kontrol

Mens relativt simple motorer med tre hastigheder tidligere var den mest almindelige mulighed til spil, har markedet skiftet til løsninger med variable frekvensdrev (VFD). I dag bruger de fleste større producenter af spil enkelthastighedsmotorer med en VFD, som giver mere nøjagtig styring og muliggør præcis positionering, samtidig med at den er mindre elektrisk og mekanisk belastende for motoren.

- Nogle kunder ønsker ganske enkelt at køre en 180 Hz-motor ved fuld hastighed for at trække en line tilbage så hurtigt som muligt, men i mange applikationer er det en fordel at kunne bruge VFD'en til at fungere som bremse og holde momentet. Især til spil, der har en mere dynamisk anvendelse med konstant spænding for at holde linen spændt, siger Maarten de Beun.

Mange applikationer til dækket bruger også sensorer som for eksempel indkodere til at levere input til dynamisk brug, f.eks. til at styre spændingen eller fastsætte, hvor meget en line er blevet forlænget. Disse små og fintfølende elektroniske enheder har brug for særlig, vandtæt beskyttelse for at overleve i det våde og salte miljø.

Læs mere om Hoyers marinemarked

Under Marinemarkedet kan du læse mere om tilgangen til marinemarkedet, typiske anvendelsesformål og information om test og klassificering.