DK
DE
CN
GB

Eksplosionssikre pumper sætter nye standarder for sikkerhed

Den hollandske pumpeproducent BBA Pumps har udviklet verdens første fuldt ud ATEX-certificerede mobile pumpe. Motorer fra Hoyer driver pumperne, der kan anvendes sikkert i eksplosive miljøer.

Selv den mindste gnist kan udløse en katastrofe, når brandbare kemikalier flyttes fra en tank til en anden. Af denne grund er pumper og andet udstyr, der kan fungere sikkert i miljøer med eksplosionsfare, meget efterspurgt af kemiindustrien og andre lignende brancher, hvor der kan opstå eksplosionsfare.

I Europa er denne slags udstyr underlagt EU's ATEX-direktiver, der regulerer arbejde i eksplosive miljøer. Men det er ikke en nem sag at producere udstyr, der overholder de strenge sikkerhedskrav egnet til zone 1 (kategori 2). Den hollandske pumpeproducent BBA Pumps, der for nylig har udviklet en eksplosionssikker mobil pumpe, kender alt til dette.

– En af vores kunder efterspurgte en vakuumassisteret mobil pumpe, som de kunne udleje til deres kunder i kemiindustrien. Pumpen skulle være fuldt ud ATEX-certificeret. Udfordringen var dog, at et sådant produkt simpelthen ikke fandtes på markedet. Der var pumper, hvor motoren var certificeret for sig selv, men ingen hvor hele applikationen var certificeret til mobil brug. Så vi begyndte at udvikle en fuldt ud certificeret pumpe fra bunden, siger Product & Marketing Manager Henno Schothorst fra BBA Pumps.

11/09/2017

Ingen risiko for gnister

For at overholde ATEX-bestemmelserne skulle alle komponenterne i den eksplosionssikre pumpeenhed konstrueres således, at der ikke var nogen risiko for gnister, når pumpen kører i eksplosive miljøer. For eksempel fra statisk elektricitet.

– Hver enkelt detalje på pumpen blev opdateret og dobbeltkontrolleret. Alt lige fra de elmotorer, som er ATEX-certificerede separat, til rammen og ledningsføringen i styreboksen. Ud over dette tilbyder vi også enheden både med vådende i støbejern eller med optionen for vådende i 316 rustfrit stål for at imødekomme de barske forhold i kemiindustrien. Derudover standser automatiske følere motorerne øjeblikkeligt i tilfælde af systemfejl. Selv brugervejledningen blev fuldstændig revideret og var et omfattende projekt for sig selv, siger Henno Schothorst.

To motorer i hver applikation

Hver enkelt mobile pumpe indeholder to elmotorer – en 22 kW-motor, der driver selve pumpen, og en 2,2, kW-motor, der driver vakuumsystemet, som gør pumpen driftsklar ved at fylde pumpesystemet med væske, før hovedmotoren slås til. Elektromotorer er det logiske valg til eksplosive miljøer frem for forbrændingsmotorer, siger Hoyers Country Manager i Holland, Maarten De Beun.

– Mange af disse pumpetyper drives af dieselmotorer, men de er ikke egnede til eksplosive atmosfærer, især ikke til den højeste ATEX-klasse, hvor risikoen for eksplosion er høj. De motorer, vi leverer til BBA Pumps, er fuldt ud ATEX-certificerede. De har endvidere en C4-overfladebehandling i overensstemmelse med ISO 12944, og de er derfor særligt modstandsdygtige over for barske miljøer, hvor disse pumper typisk vil blive anvendt, siger Maarten De Beun.

11/09/2017

Fakta om de ATEX-certificerede pumper

  • Vakuumassisterede mobile pumper til brug i eksplosive miljøer.
  • Certificeret til brug i ATEX-zoner 1 og 2 (gasatmosfære).
  • Maks. kapacitet på 430 m3/time

Fakta om BBA Pumps

  • Har produceret mobile pumper i mere end 60 år.
  • BBA Pumps' hovedkvarter ligger i Doetinchem i Holland med afdelinger i Tjekkiet, Polen og USA.
  • Mere end 200 ansatte verden over.