DK
DE
CN
GB

Papir-innovation skaber nye muligheder

Papirproduktion er en kompliceret proces, hvor højteknologiske produktionslinjer stiller krav til pumper, elektromotorer, ventilation og adskillige andre applikationer. Vi giver et indblik i en branche, hvor hyppig innovation inden for både produktionsmetoder og produkter skaber frugtbare muligheder for leverandører af maskinudstyr.

Selv om de første ark papir blev produceret før pyramiderne og den kinesiske mur, så er papirbranchen alt andet end gammeldags. Moderne papirproduktion er en højteknologisk og kompliceret affære, hvor råmaterialet bearbejdes og formes i en lang række forskellige processer, inden det ender som printerpapir, emballage eller specialprodukter. Branchen har derfor et konstant behov for nye applikationer lige fra pumper, hydraulik og vakuumsystemer til elektromotorer, og Hoyer leverer i dag til flere europæiske papirproducenter.

Omfattende produktion

Hovedingrediensen i papir er rå træstammer af løv- og nåletræer, der hugges til flis og transporteres til papirfabrikken. Her koges og bearbejdes træet med kemikalier for at producere papirmasse, også kaldet pulp. Behandlingen gør, at cellulosefibrene i træet kan skilles fra hinanden og blandes med vand og forskellige tilsætningsstoffer. Herefter tørres pulpen på trådnet, og de sidste rester af vand fordampes væk med varme. Resultatet er råt papir, der nu kan færdigbehandles afhængigt af anvendelse og køres på ruller eller skæres i ark.

– En papirmaskine indeholder over tusind forskellige elektromotorer, fra få kilowatt til flere megawatt. De er del af en integreret produktion, hvor der blandt andet bruges mange pumper. Det er også en langvarig proces at fremstille papir, og maskinen skal kunne operere i døgndrift uden afbrydelser, fortæller Ewald Harrer, country manager for Hoyer i Tyskland. Han har mere end 25 års erfaring med maskinudstyr til pulp- og papirindustrien og har omfattende indsigt i branchen.

06/04/2017

En grønnere retning

I løbet af de seneste år har papirbranchen bevæget sig nye veje, både som respons på ændret efterspørgsel og et større fokus på klima og miljø.

– En stor del af den innovation, vi ser i papirbranchen, er drevet af et ønske om at rykke i en grønnere retning. Papirproduktion kræver et højt forbrug af energi, og producenterne er meget interesserede i at nedsætte deres energiforbrug, samt udledning af forurening, gennem brug af mere effektive applikationer. Der bruges blandt andet store mængder vand i processen, helt op til 100 liter per kilo papir. En stor del af det kan genbruges, så der produceres mindre spildevand, siger Ewald Harrer.

Papirdragt beskytter mod ild

Produktudvikling er også en markant drivkraft for innovationen i papirbranchen. Og producenterne er gode til at finde helt nye anvendelsesmetoder for papirprodukter.

– I dag bliver pulp og papir anvendt til mange forskellige formål. For eksempel som beklædning i kabinen på biler. Det er også muligt at fremstille brandsikre dragter, der bruges til at beskytte brandfolk. Denne produktinnovation skaber et konstant behov for nye produktionsmetoder og  applikationer, siger Ewald Harrer.

06/04/2017